Äpplemarmelad med calvados

Tidigare recept:  
Bakverk Fisk & Skaldjur Sallader & Soppor
Bröd Fågel Vegetariskt
  Dessert Kött Övrigt

Cirka 5 dl
Tid 40 minuter

4-5 äpplen
1 citron
1 vaniljstång
1 ½ msk vatten
½ dl Calvados
3 dl syltsocker

Gör så här:
Skala och kärna ur äpplena och skär dem i bitar.
Tvätta citronen och finriv det yttersta gula skalet, var noga så att inte det bittra vita följer med.
Pressa saften ur citronen och blanda citronskal, -saft och äppelbitar i en kastrull. Dela och skrapa ur vaniljstången och tillsätt stång och skrap i kastrullen.
Tillsätt vatten och koka upp. Koka försiktigt tills äpplena blir mjuka, det tar cirka 5–7 minuter. Rör om då och då.
Ta ur vaniljstången.
Tillsätt calvados och syltsocker, koka upp igen och låt koka kraftigt under omrörning i cirka 10 minuter eller tills marmeladen klarar ett marmeladprov. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar och låt svalna.

Så gör du marmeladprov: Sätt en tallrik i kylen. Lägg en klick av marmeladen på den kalla tallriken. Dra ett streck genom marmeladen med fingret. Om marmeladen inte flyter ihop är den färdig.

SMAKLIG MÅLTID.

Skriv ut sidan.