Rannekaka

Tidigare recept:  
Bakverk Fisk & Skaldjur Sallader & Soppor
Bröd Fågel Vegetariskt
  Dessert Kött Övrigt

Bruna degen:
75 gr smält smör
5 dl svagdricka eller porter
50 gr jäst
1 tsk salt
½ msk mald ingefära
½ tsk mald kryddnejlika
1 tsk mald pomerans
1½ dl mörksirap
13 dl rågsikt
Ca 5 dl vetemjöl
Smält smöret, häll i svagdrickan eller portern och värm till 37 grader.
Smula i jästen, tillsätt kryddor, sirap och rågsikten.
Låt den ganska lösa degen jäsa ca 30 min.
Tillsätt vetemjölet så att degen känns lätthanterlig på bakbordet.

Vita degen:
50 gr smör
2½ dl mjölk
25 gr jäst
½ tsk salt
1 tsk socker
Ca 7.5 dl vetemjöl
Smält smöret, häll i mjölken och värm till 37 grader.
Smula i jästen, tillsätt salt, socker och vetemjölet och arbeta till en smidig deg.
Låt jäsa ca 30 min.

Så är det dags för utbakning.
Sätt ugnen på 200 grader.
Tag upp bägge degarna och knåda igenom dom varför sig.
Dela den vita degen i två bitar och den bruna i 3 bitar.
Kavla ut 5 rektanglar 25 X 30 cm
Lägg på smord plåt först en brun, så en vit och så vidare.
Det får inte finnas något mjöl mellan lagren.
Då jäser inte degen ihop och delar sig efter gräddning.
Pensla gärna bort mjölresterna med lite vanligt vatten innan du lägger på nästa lager.
Låt jäsa 40 minuter
Grädda brödet ganska långt ner i ugnen i 30-40 minuter.
Låt kallna på galler under bakduk.
Skär brödet  i 3 limpor.
Njut av den vackra randningen och det goda brödet.

SMAKLIG MÅLTID.

Skriv ut sidan.