Brytbröd med örter och citron

Tidigare recept:  
Bakverk Fisk & Skaldjur Sallader & Soppor
Bröd Fågel Vegetariskt
  Dessert Kött Övrigt

Portioner: 1 bröd

1 msk färsk jäst
3 dl kallt vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
6 - 6 1/2 dl vetemjöl
Örtolja
1/2 dl olivolja
3 msk frysta provencalska kryddor eller blandade färska skurna örtkryddor rivet skal av 1 citron
flingsalt

Gör så här: Rör ut jästen med vattnet tills den löst sig. Rör ner olja, salt och det mesta av mjölet och arbeta degen ca 5 minuter.
Låt degen jäsa övertäckt ca 1 1/2 timme. Kläm fast ett bakplåtspapper i en bakform ca 24 cm i diameter (för 1 bröd) med löstagbar kant.

Örtolja: Blanda oljan med kryddorna och citronskalet.

Sätt ugnen på 225 grader. Häll upp degen på mjölad bänk. Strö över lite av mjölet och kavla ut till en kaka ca 30 x 40 cm (för 1 bröd). Bred örtoljan över degen och rulla ihop den.
Skär degen i ca 12 bitar (för 1 bröd) och lägg dem i formen med snittytan uppåt. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter. Strö på lite flingsalt över degen. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Låt brödet svalna på galler.

SMAKLIG MÅLTID.

Skriv ut sidan.